تیرآهن، پروفیلی است که وظیفه اصلی آن تحمل تنشهای حاصل از نیروی برشی و لنگر خمشی است و عمده استفاده آن در صنعت ساختمانسازی است. در فرآیند تولید این محصول از نورد گرم استفاده میکنند و تنها برخی مراحل متفاوت در تولید معمولی و هاش آن وجود دارد.
این محصول فولادی که کاربرد زیادی در ساختمانها دارد بر اساس نسبت بال و عرضها در گروههای متنوعی قرار میگیرد، در این مطلب قصد داریم ابتدا به معرفی مختصری از این محصول پرداخته سپس انواع آن را بررسی کنیم.
تیرآهن به عنوان یک سازه فلزی پرکاربرد در صنعت ساختمان در انواع مختلف بسته به وظایف و نقشی که دارد استفاده میشود و انواع آن شامل تیرآهن IPE ،INP ،IPB و لانه زنبوری است.
تیرآهن را بیشتر بشناسید
تیرآهن یک پروفیل شناخته شده با سطح مقطعی به شکل I و H است که از آلیاژهای مختلف فولادی ساخته شده؛ از این محصول به طور گسترده در ساخت ساختمان استفاده میشود؛ به طوری که ساختمانهای اسکلت فلزی بدون این پروفیل وجود خارجی نخواهند داشت.
وظیفه اصلی این نوع از پروفیل در سازهها، تحمل و انتقال بار وارده بر ساختمان است، همچنین از آن در طراحی ستون، خرپا و تیرها به عنوان بهترین گزینه استفاده میکنند. این پروفیل از دو بخش بال و جان تشکیل شده است، بخش اصلی و میانی تیرآهن را جان و به لبهها و کنارههای آن بال میگویند. حجم بالا استفاده از این محصول باعث شده، قیمت تیرآهن یکی از عوامل تعیینکننده در قیمت تمام شده ساختمان باشد.
مزایای استفاده از تیرآهن
از مزایای استفاده از تیرآهن میتوان به مواردی از جمله:
- بعد از اتمام سازه امکان توسعه وجود دارد.
- اتصال چندین قطعه به یکدیگر را امکانپذیر میکند.
- قطعاتی میباشند که به صورت پیشساخته در کارخانهها هستند.
- اجرا و نصب آن سرعت بالایی دارد.
- در ارتفاعهای زیاد کاربرد فراوانی دارند.
انواع سایزهای تیرآهن چیست؟
تیرآهن بااینکه انواع مختلفی دارد، از سایزهای متفاوتی برخوردار است که هرکدام کاربردهای متفاوتی دارند. برخی از سایزهای سنگین تیرآهن برای کاربردهای خاص استفاده میشوند.
- سایز ۱۲
- سایز ۱۴
- سایز ۱۶
- سایز ۱۸
- سایز ۲۰
- سایز ۲۲
- سایز ۲۴
- سایز ۲۷
- سایز ۳۰
تاریخچه تیرآهن
تیرآهن به عنوان قطعهی اولیه و مهم هر پروژهی ساختمانی است که از ترکیبشدن تیر فلزی با عناصر چوبی به وجود میآید. در سال ۱۸۱۲ یعنی حدود ۲۰۰ سال قبل، تیرآهن و فولاد معنی خاصی نداشت. در سال ۱۷۳۰ تا ۱۸۳۰ اختراعات زیادی در زمینهی آهنآلات صورت گرفت. بعد از آن، شکلهای مختلفی از فلزها شامل آهن، فولاد و چدن ساخته شدند که کاربردهای گوناگونی داشتند. در همان زمان اولیهی اختراع این محصول فولادی، از آن به عنوان درب منازل مسکونی، نرده و مواردی از این قبیل استفاده میشد.
معرفی انواع تیرآهن ساختمانی
تیرآهن، انواع مختلفی دارد و با توجه به خواص مکانیکی و شکل ظاهری آن، هر نوع این محصول دارای کاربردهای متفاوت در صنایع مختلف است. در ادامه، پیرامون مشخصات هر کدام از انواع تیرآهن به صورت جداگانه توضیح خواهیم داد.
تیرآهن IPE
این محصول به عنوان تیرآهن معمولی شناخته میشود و شکل ظاهری آن شبیه حرف انگلیسی I است. این تیرآهن، ضخامت ثابتی دارد و بالهای ابتدایی و انتهایی آن یکساناند. IPE مطابق با استانداردهای اروپایی تولید میشود و مخفف IPET در اصل، کلمهی profile Eroeenne I است.