انواع ورق فلزی و کاربرد آن ها


ورق فلزی مادّه‌ای چندمنظوره است که تحولی اساسی در فرآیند طراحی و ساخت محصولات ایجاد کرده است. از صنعت الکترونیک تا خودروسازی، این ماده کاربرد گسترده‌ای دارد و در بسیاری از حوزه‌های صنعتی جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده است.

این مقاله با معرفی انواع ورق فلزی آغاز می‌شود. فرآیند کار سرد برای ورق‌های فلزی، معمولاً کمتر از 6 میلی‌متر ضخامت، شامل تکنیک‌هایی مانند برش، پانچ، تا کردن، و شکل‌دهی است سپس به دو دستۀ اصلی مواد ورق فلزی می‌پردازد که شامل فولاد گالوانیزه و فولاد ضد زنگ می‌باشند.

ورق فلزی چیست

ورق فلزی فناوری پردازش است که هنوز تعریف روشنی ندارد. بنا بر تعریف یکی از نشریات تخصصی، می‌توان آن را فرآیند سردکار جامع برای ورق‌های فلزی معمولاً کمتر از 6 میلی‌متر ضخامت توصیف کرد که شامل تکنیک‌هایی مانند برش، پانچ/برش، تا کردن، پرچ کردن، اتصال، و شکل‌دهی (مانند بدنۀ ماشین) است. ویژگی بارز ورق فلز این است که ضخامت یکسانی در سرتاسر قطعه دارد.

خواص ورق فلزی

ورق فلزی به انعطاف‌پذیری خود شناخته شده است و بدون شکستن یا ترک خوردن به اشکال متعددی درمی‌آید. چکش‌خواری آن در هنگام ساخت بسیار مهم است، زیرا به مواد اجازه می‌دهد در طول فرآیند تولید خم شوند، کشیده شوند، و مهر شوند.

ضخامت ورق فلز نیز عامل مهمی است و می‌تواند از بسیار نازک تا چندین سانتی‌متر متغیر باشد. ضخامت معمولاً با استفاده از عدد گیج مشخص می‌شود که در آن گیج کوچک‌تر نشان‌دهندۀ مادۀ ضخیم‌تر است. استفاده از ضخامت‌های مختلف ورق فلز را برای کاربردهای مختلف، از محفظه‌های الکترونیکی سبک تا قطعات ماشین آلات سنگین، مناسب می‌کند.

یکی دیگر از ویژگی‌های کلیدی ورق فلز، نسبت مقاومت به وزن آن است. این بدان معنی است که حتی در صورت کاهش ضخامت، استحکام خود را حفظ می‌کند و امکان طراحی‌های سبک‌وزن و در عین حال قوی را فراهم می‌کند.

انواع ورق فلزی

فولاد نرم به دلیل تعادل استحکام و شکل‌پذیری، انتخاب محبوبی است. فولاد ضد زنگ مقاومت در برابر خوردگی بالاتری دارد و برای محیط‌های مستعد زنگ‌زدگی ایده‌آل است. ورق فلز با وزن سبک، استحکام زیاد، رسانایی (که آن را برای محافظ الکترومغناطیسی مناسب می‌سازد)، هزینۀ کم، و راندمان تولید خوب، مشخص می‌شود.

ورق فولاد ضد زنگ چیست

تعدادی از گریدها برای انتخاب وجود دارد. برای هدف این مقالۀ سفید، ما بر روی سه مورد برتر موجود در ساخت ورق فلزی دقیق تمرکز خواهیم کرد:

زنگ‌نزن آستنیتی: فولاد غیر مغناطیسی ــ هر یک از فولادهای سری 300 ــ است که حاوی مقدار زیاد کروم و نیکل و مقدار کم کربن است. این‌ها که به دلیل شکل‌پذیری و مقاومت در برابر خوردگی شناخته شده‌اند، پرکاربردترین نوع فولاد ضد زنگ هستند.

فریت: فولاد ضد زنگ که فولادهای مغناطیسی و غیر قابل عملیات حرارتی و حاوی 11 تا 30 درصد کروم هستند اما نیکل کم دارند یا بدون نیکل هستند. معمولاً برای مصارف غیر سازه‌ای استفاده می‌شود که در آن مقاومت در برابر خوردگی خوب مورد نیاز است، مانند کاربردهای آب دریا، یا کاربردهای تزئینی که زیبایی‌شناسی دغدغۀ اصلی است. این فلزات بیشتر در فولاد ضد زنگ سری 400 یافت می‌شوند.

مارتنزیتی: گروهی از فولادهای کرومی که معمولاً حاوی نیکل نیستند، برای تهیۀ گریدهای فولادی که هم در برابر خوردگی مقاوم هستند و هم از طریق عملیات حرارتی تا طیف وسیعی از سطوح سختی و استحکام سخت می‌شوند.

ورق گالوانیزه چیست

ورق گالوانیزه،  فولاد گالوانیزۀ گرم یا فولاد گالوانیزه است که گالوانیزه و سپس آنیل می‌شود. گالوانیزه کردن فرآیند اعمال پوشش محافظ رویْ، رویِ فولاد به منظور جلوگیری از زنگ‌زدگی و خوردگی است. بازپخت فرآیند عملیات حرارتی است که ریزساختار ماده را برای تغییر خواص مکانیکی یا الکتریکی آن تغییر می‌دهد؛ معمولاً سختی را کاهش می‌دهد و شکل‌پذیری را برای ساخت آسان‌تر افزایش می‌دهد. آشنایی با ورق گالوانیزه باعث می‌شود که برای استفاده از ورق استیل در پروژه‌های خود راحت‌تر تصمیم‌گیری کنید.

ورق آجدار آلومینیوم چیست

ورق آجدار آلومینیوم با نسبت استحکام به وزن برجسته و مقاومت طبیعی در برابر خوردگی، انتخاب محبوب در بخش‌های تولیدی است که بسیاری از الزامات کاربردی را برآورده می‌کند. درجۀ عالی 1100 مقاومت در برابر خوردگی و کارایی عالی دارد و همچنین هدایت حرارتی و الکتریکی خوب را ارائه می‌دهد. اغلب در خطوط انتقال یا شبکۀ برق به کار برده می‌شود.

گرید 3003 به دلیل استحکام متوسط و خوب، آلیاژ محبوب برای مصارف عمومی است. در مبادلات حرارتی و ظروف پخت و پز استفاده می‌شود. درجۀ 5052 و 6061 معمولاً در ساخت فلز یافت می‌شود. گرید 5052 پرمصرف‌ترین آلیاژی است که بیشتر به دلیل داشتن آلیاژهای قوی‌تر در عین شکل‌پذیری و جوش‌پذیری و مقاوم در برابر خوردگی شناخته شده است. گرید 6061 آلیاژ ساختاری جامد است که بیشتر در اکستروژن‌ها یا قطعات با استحکام زیاد مانند قاب‌های کامیون و دریایی استفاده می‌شود.

نظری یافت نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس تلفنی