میلگرد، به عنوان عنصر اصلی در صنعت ساختمانسازی شناخته میشود؛ هنگامی که سازهای ساخته میشود در اصل مقاومت فشاری بتن بالا است.بتن بهتنهایی مقاومت بالایی در برابر فشار دارد اما در برابر نیروهای کششی و پیچشی ضعیف عمل میکند. به همین دلیل، برای تقویت استحکام کششی و پیچشی بتن، از میلگرد بهویژه میلگردهای آجدار استفاده میشود. شاید جالب به نظر برسد که اگر چه بتنها بهعنوان عامل استحکام در یک سازه شناخته شدهاند، اما این آرماتور یا میلگردها هستند که در هنگام زلزله از ما محافظت میکنند.
برای اولین بار در سال ۱۸۰۰ بود که جوزف لوئیس دریافت که افزودن میلگرد به بتن میتواند خواص کششی ضعیف آن را جبران کرده و در نهایت منجر به ایجاد سازههایی شود که نه تنها در برابر نیروهای کششی بلکه در برابر نیروهای فشاری مقاومت بالایی داشته باشند. سالها پس از این کشف و استفاده از میلگرد در ساخت سازهها، سیستمی برای تولید استاندارد میلگردها ایجاد شد.
میلگرد باعث مقاوم شدن بتن در برابر نیروهای کششی و چرخشی شده و در زمان اعمال نیروهای کششی به بتن، مانع ترک خوردن و شکستن میشود. امروزه در تمام پروژههای ساخت و ساز از این نوع فولاد برای تقویت بتن استفاده میشود. این محصول از جنس فولاد ساخته شده و بر اساس ظاهر، نوع و سایز به انواع مختلفی تقسیم میشود.
میلگرد یا آرماتور، یک مقطع فولادی طویل و تو پر استوانهای شکل نام دارد که معمولا از فولاد یا کربن متوسط تولید میشود. کاربرد اصلی این فلز، مسلح کردن بتن در صنعت ساختمانسازی است. میلگردها در انواع مختلفی بهکار برده میشوند و هر کدام ویژگیها و کاربردهای مخصوص به خود را دارند. در ادامه این مطلب به معرفی میلگرد و انواع آن خواهیم پرداخت.همانگونه که در این مقاله به آن اشاره خواهیم کرد بهتر است بدانید که میلگردها انواع مختلفی دارند که براساس معیارهای مختلف طبقهبندی میشوند. هر کدام از این میلگردها کاربرد مخصوص به خود را در صنایع دارند. بدین ترتیب، با توجه به پروژه مورد نظر خود میتوانید بهترین نوع از این مقطع فولادی را انتخاب کنید تا از هزینههای اضافی جلوگیری به عمل آورید.
انواع میلگرد کدامند؟
میلگردها در بازار امروز بر اساس فاکتورهایی نظیر شکل ظاهری، جنس، استانداردهای تولید و نوع کاربرد دستهبندی میشوند. هر یک از این دستهها خود شامل زیرمجموعههای متنوعی هستند که هر کدام ویژگیها و کاربردهای خاصی دارند. در ادامه، به بررسی دقیقتر انواع میلگرد و ویژگیهای متمایز هر یک خواهیم پرداخت.
انواع میلگرد از لحاظ شکل ظاهری
میلگردها به لحاظ شکل ظاهری که مهمترین فاکتور در شناخت آنها بهشمار میرود، به دو نوع ساده و آجدار تقسیمبندی میشوند.
- میلگرد ساده
انواع میلگرد به لحاظ سایز
میلگردهای موجود در بازار، از نظر سایزبندی نیز با یکدیگر متفاوت هستند. هر یک از سایزهای میلگرد، دارای ضخامت ها و ابعاد مختلفی بوده و برای کاربردهای خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. سایزهای میلگرد در بازه ۸ الی ۳۲ میلیمتری قرار میگیرند. انتخاب سایز و ابعاد میلگرد مناسب برای یک سازه بتنی، میبایستی با توجه به عوامل گوناگونی از جمله نوع سازه، شرایط محیطی و بارهای وارد شده بر سازه صورت گیرد.
انواع میلگرد از نظر استاندارد
در ایران، میلگردها مطابق با استاندارد ملی ایران یعنی ISIRI تولید و روانه بازار میشوند. این استانداردها مشخصات فنی میلگرد را از لحاظ طول، قطر، مقاومت کششی و دیگر ویژگیها تعیین میکند. بر اساس استاندارد ISIRI میلگردها به چهار دسته اصلی که در زیر آورده شده، تقسیمبندی میشوند:
- میلگرد ساده یا نرم A1
- میلگرد آجدار مارپیچ A2
- میلگرد آجدار جناقی A3
- میلگرد آجدار مرکب A4
میلگرد ساده، فاقد هرگونه شیار و آج است و مقاومت کششی ۲۴۰ نیوتن بر میلیمتر مربع دارد. این میلگرد برای مواردی استفاده میشود که نیازی به چسبندگی زیاد میلگرد به بتن نباشد.
میلگرد آجدار مارپیچ، دارای شیارهایی به شکل مارپیچ در سطح خود است. مقاومت کششی این میلگرد ۳۴۰ نیوتن بر میلیمتر مربع خواهد بود. لازم به ذکر است که این محصول پرکاربردترین نوع میلگرد در صنعت ساختمانسازی بهحساب میآید.
میلگرد آجدار جناقی دارای شیارهایی به شکل جناقی در سطح خود است. مقاومت کششی این میلگرد برابر با ۴۰۰ نیوتن بر میلیمتر مربع است. این میلگرد مقاومت بالاتری در مقایسه با نوع آجدار مارپیچ دارد و برای مواردی استفاده میشود که نیاز به مقاومت کششی بالاتری باشد.
نظری یافت نشد.