میلگردها جز مهم‌ترین مقاطع فولادی هستند که در مدل‌های مختلف تولید شده و از آن‌ها در فرآیند ساخت و ساز استفاده می‌شود. هر یک از انواع میلگردها به دلیل داشتن خواص مکانیکی و شیمیایی خود، دارای کاربردهای خاصی هستند. یکی از انواع این میلگردها، میلگرد پیچشی است. این دسته از محصولات به شکل مارپیچ و استوانه ای بوده و استفاده از آن نقش مهمی در افزایش استحکام و مقاومت سازه دارد.

در همین راستا در این مطلب از وب سایت آهن شاکر قصد داریم تا به این سوال پاسخ دهیم که میلگرد پیچشی چیست و چه کاربردی دارد. به منظور پاسخ به این سوال با ما همراه باشید تا در مورد مزایا، کاربرد و ویژگی‌های این نوع میلگرد صحبت کنیم.

معرفی میلگرد های پیچشی

اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که میلگرد پیچشی چیست باید گفت که این دسته از محصولات که با نام آرماتور پیچشی نیز شناخته می‌شود، نوعی آرماتور است که وظیفه آن تامین لنگر پیچشی یک قطعه در سازه است. میلگرد پیچشی از جمله میلگردهای آجدار به حساب می‌آید. میلگردهای آجدار، دسته‌ای از میلگردها هستند که روی سطح آن‌ها برجستگی‌هایی وجود دارد. این برجستگی‌ها باعث افزایش میزان اتصال میلگرد به بتن می‌شود. همچنین این دسته از محصولات در سایز و ابعاد مختلف تولید می‌شود و شما می‌توانید بر اساس محل استفاده، نوع مقاومت مورد انتظار و… اقدام به انتخاب و خرید میلگرد پیچشی با ابعاد مناسب کنید.

 دلایل استفاده از میلگردهای پیچشی

دلایل استفاده از میلگردهای پیچشی

یکی از سوالات مهمی که افراد به منظور استفاده از میلگرد پیچشی مطرحی می‌کنند این است که چرا از این میلگردها در ساختمان‌ها استفاده می‌شود. به صورت کلی میلگرد پیچشی در تیر، در محل اتصال تیر اصلی با دال‌ها یا تراس‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و استفاده از میلگرد پیچشی تیر، پیچش را در این نقطه ماکزیمم می‌کند. محل اجرا این میلگردها نیز به شکل دو سر خم و در بال تیر و در زیر خاموت‌ها است. در واقع استفاده از این میلگردها در بال باعث می‌شود تا پیچش در لبه‌ها ماکزیمم شود. همچنین لازم به ذکر است که استفاده از میلگرد پیچشی باعث افزایش استحکام و دوام سازه می‌شود. نصب این نوع میلگرد باعث می‌شود تا بتوانید یک سازه بادوام‌تر بسازید.

ویژگی‌های میلگرد پیچشی

میلگرد پیچشی دارای ویژگی‌های خاص و منحصر به فردی است که باعث شده تا از آن‌ در سازه‌های مختلف استفاده شود. از مهم‌ترین ویژگی‌های این میلگردها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

ارزش کربن پایین

میلگردهای پیچشی دارای کربن پایینی هستند. این ویژگی باعث شده تا این دسته از محصولات شکل پذیری، استحکام و جوش پذیری قابل توجهی داشته باشند.

استحکام باند عالی

یکی دیگر از ویژگی‌های مهمی که میلگردهای پیچشی دارند، استحکام باند عالی آن‌ها در هنگام استفاده از بتن است. این موضوع باعث شده تا بسیاری از افراد که استحکام باند عالی برایشان اهمیت بسیار زیادی دارد، از این میلگردها استفاده کنند.

جوش پذیری

همان طوری که بیان کردیم، این دسته از میلگردها حاوی کربن کمتری هستند. این ویژگی باعث شده تا میلگرد پیچشی 100 درصد نسبت به میله‌های معمولی قابلیت جوش پذیری بهتری داشته باشد و بتوانید به راحتی از آن‌ها استفاده کنید.

مقاومت کششی بالا

یکی دیگر از ویژگی‌هایی که باعث افزایش محبوبیت میلگرد پیچشی شده، استحکام و مقاومت کششی بالا است. این موضوع باعث شده تا این میلگردها کارایی بالایی در سازه‌هایی داشته باشند که به خم شدن‌های فراوان نیازمند هستند.

شکل خاص و متمایز به نسبت سایر میلگردها

از آن جایی که میلگردهای پیچشی طبق عملیات نورد سرد تولید می‌شوند، این موضوع باعث شده تا این دسته از میلگردها شکل خاص و متمایزی داشته باشند.

وجود سایزها و قطرهای مختلف

یکی دیگر از ویژگی‌هایی که میلگردهای مارپیچ دارند، سایز بندی‌های مختلف این دسته از محصولات است. در واقع میلگرد پیچشی بر اساس سایز و قطر در مدل‌های مختلف تولید می‌شود.

چسبندگی قابل توجه به تیر

به دلیل برجستگی‌هایی که روی این نوع میلگرد وجود دارد، در هنگام استفاده این برجستگی‌ها دور تیر را می‌گیرند و این موضوع باعث می‌شود تا از آن جدا نشود.

امکان برش براساس ارتفاع سازه

از دیگر ویژگی‌هایی که میلگرد پیچشی دارد این است که شما می‌توانید این دسته از محصولات را بر اساس ارتفاع سازه ای که قصد ساخت آن را دارید، به خوبی برش داده و به راحتی از آن استفاده کنید.

امکان استفاده به عنوان تقویت کننده ثانویه

از میلگردهای پیچشی می‌توان به عنوان یک تقویت کننده ثانویه نیز استفاده کرد. استفاده از این محصولات علاوه بر تضمین استحکام سازه، باعث می‌شود تا از ترک خوردگی قسمت‌های مختلف سازه جلوگیری شود.

کاربرد میلگرد پیچشی

اگر بخواهیم شما را با کاربرد میلگرد پیچشی آشنا کنیم باید گفت که این دسته از محصولات با طول و قطر‌های مختلف در یک سازه مورد استفاده قرار می‌گیرند. این مدل از میلگرد برای این که ساختمان دوام و استحکام بیشتری داشته باشد، سرتاسر ساختمان در ستون، فوندانسیون، دال و تیرها قرار می‌گیرد و پیچیده می‌شود. با استفاده از این میلگردها، سازه دچار نشت و یا فرو ریختگی نمی‌شود.  همچنین علاوه بر استفاده در پروژه‌های ساختمانی، از این مدل از میلگردها در پل‌ها و در قسمت‌هایی نظیر شاه تیر، پایه، عرشه و… نیز به وفور استفاده می‌شود.

موضوع دیگری که در مورد کاربردهای میلگرد پیچشی باید به آن توجه داشته باشید این است که استفاده از این میلگردها در کنار بتن، باعث افزایش استحکام سازه می‌شود. به خاطر این که بتن بدون کمک در تحمل کشش ضعیف است، در چنین شرایطی میلگرد پیچشی به عنوان تقویت کننده و برای افزایش بهبود ضریب انبساط حرارتی بتن نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین در ساخت سدها نیز برای استحکام بیشتر از این میلگردها استفاده می‌شود.

محاسبه میلگرد پیچشی تیر

یکی از سوالات مهمی که افراد در مورد میلگرد پیچشی تیر مطرح می‌کنند این است که چگونه محاسبات این دسته از میلگردها انجام می‌شود. برای محاسبات میلگردهای پیچشی نیاز است تا موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • قطر تیر (d)
  • قطر میلگرد  (d₀)
  • زاویه پیچش تیر  (θ)
  • فاصله بین پیچش‌ها  (L)

سپس با در نظر داشتن این موارد می‌توانید با فرمول‌های زیر، محاسبات میلگرد پیچشی را انجام دهید:

  1. محاسبه قطر معادل تیر:

dₑ = d₀ × cos(θ)

  1. محاسبه مساحت معادل تیر:

Aₑ = π × dₑ² / 4

  1. محاسبه سختی استحکام تیر:

I = π × d⁴ / 64

  1. محاسبه ضریب جذب برشی:

k = 0.33

  1. محاسبه بار شکست:

P = Aₑ × σₛ × k

در این فرمول،σₛ نشان دهنده استحکام مواد تیر است.

با استفاده از این فرمول‌ها می‌توانید محاسبات میلگرد پیچشی تیر را حساب کنید.

میلگرد پیچشی در ایتبس 

میلگرد پیچشی در ایتبس

برای طراحی و ترسیم میلگرد پیچشی می‌توانید از اپلیکیشن Etabs استفاده کنید. نرم افزار ایتبس، ابزار قدرتمندی است که برای طراحی و ترسیم جزئیات آرماتور سازه‌های بتنی می‌توانید از آن استفاده کنید.

در این نرم افزار شما می‌توانید جزئیات مربوط به میلگردها مثل میلگردهای طولی اصلی، میلگردهای پیچشی و… را مشخص کنید. در نرم افزار ایتبس میلگرد پیچشی با Torsion Reinforcing قابل انتخاب است. برای طراحی این آرماتور در ایتبس نیاز است تا وارد منوی Display Design Info شده و در قسمت design output، گزینه Torsion Reinforcing را انتخاب کنید.

نظری یافت نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس تلفنی