ناودانیها که به انگلیسی Steel C Channels نامیده میشوند نوعی محصول فولادی تولیدشده به روش نورد گرم هستند که در ساختمانسازی کاربرد زیادی دارند. همانطور که در سطح مقطع آن میتوان دید، ناودانی دارای یک سطح افقی یا جان و دو بال عمودی است. ناودانیها را میتوان در اندازهها و ضخامتهای مختلف یافت. شکل کلی ناودانی فولادی نوع مقاومت ساختاری به آن میبخشد که آن را برای قابها و مهاربندیها، ایدهآل میکند.
با انواع ناودانی آشنا شوید
انواع ناودانی معمولاً بر اساس شکل، مواد سازنده، استاندارد، کاربرد و … دستهبندی میشود که در ادامه، با هر کدام از این دستهبندیها آشنا میشوید.
دسته بندی ناودانی بر اساس شکل ظاهری
بهصورت خلاصه انواع ناودانی را در این قسمت شرح میدهیم. ناودانی بر اساس شکل ظاهری سه نوع دارد:
ساده
مشبک
اروپایی
این سه نوع ناودانی هرکدام کاربردهای مختلفی دارند. برای مثال از ناودانی ساده بیشتر در پلها استفاده میشود. ناودانی مشبک که به دو نوع UPE و UPN تقسیم میشود بیشتر در سازههای سبک و یا ساخت قفسههای محکم کاربرد دارد و ناودانی اروپایی هم به علت وزن بالاتر، معمولاً در سازههای سنگین به کار میرود.
دسته بندی ناودانی بر اساس مواد سازنده
یکی از پارامترهای مهم در تعیین قیمت ناودانی تعیین جنس آنهاست. ناودانیها ازلحاظ جنس به اشکال متفاوتی مانند گالوانیزه، آلومینیوم و استنلس استیل تقسیم میشوند.
ناودانی آهنی
ناودانی آلیاژی (استیل)
ناودانی آلومینیومی
ناودانی گالوانیزه
ناودانی آهنی به دو نوع ساده و مشبک تقسیم میشود که نوع ساده آن نیز دو نوع صنعتی و ساختمانی دارد.
ناودانیها بر اساس استاندارد تولید
استاندارد اروپا: DIN-1026 یا UPN و UNP
استاندارد فرانسه: NFA 45-255
استاندارد مقاومت در مقابل خوردگی: DIN EN ISO 12944-3
انواع ناودانی بر اساس کاربرد
ناودانی ازنظر کاربرد هم به دو نوع C و U شکل تقسیم میشوند که به ترتیب به ناودانی UPE و UPN هم شهرت دارند. ناودانی C شکل دارای بالهای موازی بوده و ناودانی U شکل دارای بالهای مخروطی و شیبدار است که کاربرد ناودانی در هریک از این مدلها باهم تفاوت دارد.
انواع ناودانی بر اساس وزن
آخرین و مهمترین موردی که ناودانیها بر اساس آن تقسیمبندی میشوند، وزن ناودانی است.
ناودانی سبک
وزن ناودانی سبک، همانطور که از نام آن مشخص است از مقادیر درج شده در جدول اشتال پایینتر است.
ناودانی سنگین
مقادیر وزنی ناودانیهای سنگین از نوع سبک بیشتر بوده و به جدول اشتال بسیار نزدیک است. ازآنجاییکه قیمت آهن بر اساس وزن آن محاسبه میشود. ناودانیهای سنگین قیمت بالاتری خواهند داشت. نام دیگر این ناودانیها، ناودانی اروپایی است؛ حتماً تا امروز نام این ناودانی به گوشتان خورده و این سؤال برایتان پیش آمده که ناودانی اروپایی چیست؟ به ناودانی سنگین ناودانی اروپایی گفته میشود که دلیل آن هم تولید این نوع ناودانی بر اساس استانداردهای اروپایی است.
مهم ترین کاربردهای ناودانی چیست؟
در ادامه به بررسی دقیقتر کاربردهای ناودانی میپردازیم:
کاربرد انواع ناودانی در تیر حمال (کاربرد ناودانی آلیاژی)
برخی از پروژههای ساختمانی برای پشتوانه طرحهای زیبایی و نماسازی به تیرهای حمال احتیاج دارند. به همین دلیل، از ناودانی آلیاژی در اجرای نماهای مدرن و زیرسازی آنها استفاده میشود. برای ساختمانهایی با قاب چوبی نیز، از ناودانیها بهعنوان تیر حمال استفاده میشود زیرا میتواند استحکام سازه را افزایش دهد. در چنین سازههایی، تیرهای چوبی درون ناودانی فولادی قرار میگیرند تا مقاومت بیشتری داشته باشند درحالیکه امکان اتصال راحتتر اجزا به خود تیر را نیز فراهم میکنند. همچنین کاربرد ناودانی استیل نیز در سازههایی به چشم میخورد که در آن استحکام و مقاومت در برابر خوردگی مدنظر است.
ساخت خرپا، مهمترین کاربرد ناودانی در ساختمان سازی
شاید مهمترین کاربرد ناودانی در ساختمانسازی را بتوان استفاده از آن در خرپاها دانست. ناودانی UNP که طبق استاندارد اروپا ساخته میشود، در مقایسه با دیگر انواع ناودانی وزن بیشتری دارد ولی در مقابل استحکام بالاتری نیز دارد. به همین دلیل در پروژههای صنعتی در مقیاس بزرگ استفاده میشود. برای مثال بادبندها، تیر و ستونها و خرپاها از موارد استفاده این نوع از ناودانیها هستند.
انواع ناودانی در تأسیسات دریایی چه کاربردی دارد؟
در سازههای دریایی کاربردهای زیادی برای تیرآهن، ناودانی و نبشی وجود دارد. به دلیل مقاومت در برابر زنگزدگی و دوام و استحکام بالا، استفاده از ناودانیهای ساخته شده از فولاد ضدزنگ در پروژههای دریایی بسیار محبوبیت دارد. این نوع پروژهها در همهجا وجود دارند، به عنوان نمونه میتوان سکوهای نفتی، اسکلهها، شناورها و خانههای شناور را مثال زد.
ساخت دیوار، یکی از حیاتی ترین کاربردهای ناودانی
یکی از متداولترین موارد کاربردهای انواع ناودانی فولادی، چه برای حمایت (چندتایی) و چه برای استفاده بهتنهایی، ساخت دیوار است. ناودانی بهخصوص در ساخت گاراژها، کارگاهها و انبارها کاربرد زیادی دارد. همچنین ساخت دیوارهایی که عمدتاً با ناودانیهای فولادی پشتیبانی میشوند، برای بسیاری از ساختمانهای فلزی مرسوم است. ناودانیها بهعنوان یک پشتیبان عمودی برای این سازهها عمل میکنند. برای این منظور آنها را در زمین نصب میکنند تا بتوانند مقدار زیادی وزن را تحمل کنند و استحکام کافی را برای مقاومت در برابر انواع نیروها داشته باشند.
آنها همچنین میتوانند بهعنوان یکی از اجزای افقی دیوارها برای ایجاد نقاط اتصال یا همان اجرای وال پست، به کار روند. در این نوع وال پست، ورق فولادی در قسمت داخلی و خارجی قرار میگیرد. ناودانیها فاصله بیشتری را بین دو قطب عمودی دیوار ایجاد میکنند بدون اینکه مقاومت کلی دیوار را از بین ببرند. با استحکامی که ناودانیها فراهم میکنند، هیچگونه تاب خوردگی یا پیچخوردگی بدون اعمال نیروی قابلتوجهی روی دیوار اتفاق نخواهد افتاد.